Amazonda Dropshipping yapmak, instagramda dropshipping yapmak ile aynı mı? Amazonda Dropshipping nasıl yapılır? Konuyu sıfırdan ele aldım.
Daha önce yazdığım instagramda komisyonlu satış nedir? nasıl yapılır? Yazımı okumadıysan oradan başlamanı tavsiye ederim. Bu yazıda Dropshipping’in genel tanımlarına yer verdikten sonra, “Amazon’dan şöyle para kazanılır, Amazon’dan böyle para kazanılır” klişelerinden uzak durarak sana yararlı olacağını düşündüğüm ipuçlarını veriyor olacağım.
Hani bir konu hakkında araştırma yaparken sayfanın birine denk gelirsin. Aradığın tüm cevapları bulur ve yazıyı sonuna kadar okuduğunda “Helal olsun, vatandaş yazmış valla… Tam da aradığım bilgiler var.” dersin ya.
İşte bende “Amazonda Dropshipping Yapmak” ve “Türkiye’de Dropshipping Yapmak” konuları ile ilgili “Helal olsun” dedirtecek tarzda yazı hazırladığımı düşünüyorum. Eksik başlıklar ya da memnuniyetin için lütfen yorum bırak, yazıyı senin için geliştirebilirim. Yazıyı paylaşıp, yorum bıraktığın için şimdiden teşekkür ederim.
Amazon Dropshipping sistemi ile ilgili o kadar çok reklam ve tanıtım dönüyor ki, Türkiye’de Dropshipping fırsatları es geçiliyor. Amazonda mı yoksa, Türkiye’de mi dropshipping yapmak daha avantajlı hepsini bir bir inceliyor olacağız. (Amazon Türkiye dışındaki platformlardan ve e-ticaret sitelerinden bahsediyorum).
Yazımı, “Dropshipping” kelimesini yeni duymuş ve araştırma yapanlar için yazdığımı belirtmek istiyorum. Orta düzey bilgisi olanlar da yanlış bildiklerinin doğrusunu öğrenebilirler. Kısacası bu yazıyı Amazonda dropshipping rehberi olarak düşünebilirsin.
Amazonda Dropshipping Yapmak Kolay mı?
Şimdi kalkıp da kimseyi hayal satmakla suçlamak istemiyorum ama “Amazonda satış yapmak” ile “çok kolay” kelimelerini bir arada görünce şaşırıyorum. Öyle bir anlatılıyor ki… Sanki bugün hesap açan, yarın zengin oluyor.
Amazon sisteminin iç yüzünü, avantajlarını ve dezavantajlarını adım adım anlatacağım. Sohbetin sonuna geldiğinde Dropshipping nasıl yapılır? Nerede yapmak daha avantajlıdır? Kendi kararını verebilirsin.
Araştırmanı “Amazon’da Dropshipping yapmak” olarak genişlettiğine göre “Dropshipping” kelimesinin ne anlama geldiğini, Dropshipping’in Avantajlarını ve Dezavantajlarını bildiğini düşünüyorum.
Ama ben yine de kendi bakış açımı ortaya koymak ve bilgilerini tazelemek adına olaya en başından başlayacağım. Sonrasında “Amazon Droppshipping Policy – Amazon Stoksuz Satış Politikası” ile birleştirip neden amazonda satış yapmak eyleminin “Çantada keklik” olmadığını anlatacağım.
Şu, Meşhur Dropshipping Nedir?
Dropshipping kelimesini Google çeviride tercüme edersen, anlam olarak karşına “Direk nakliye” çıkıyor. Yani “Fabrikadan halka satış” 🙂
Şaka bir kenara belki de son 10 yılın internet pazarlama alanındaki amiral gemisi olan dropshipping, kurallarına uygun olarak yapıldığında güzel kazançlar getirebiliyor.
“Stoksuz” ve “Sermayesiz” ticaret olarak lanse edilen dropshipping yeni iş kurmak isteyenler için bulunmaz nimet diyebilirim.
İş kurmak istiyorsun ama elinde yeteri kadar sermaye olmadığını düşünelim. En azından aşağıdaki maliyet kalemlerini karşılayacak gücün olmadığını varsayalım. Hoş sermayesi olan da internetteki yüksek müşteri potansiyelini kaçırmamak için fiziki mağazasını, e-ticaret sitesiyle destekliyor.
- Ürün satmak için ürün sahibi olmak gerekir. Eldeki para, toptancıdan ucuz ürün almaya yetmez. Sonuçta ürünü ucuza almalıyız ki; üzerine kar koyup para kazanalım.
- Ürünü sergilemek ve müşterilerle buluşturmak için dükkan sahibi olmak gerekir. Bugün en kötü dükkan kirası bile 2000 TL’den başlıyor. Stopajını ve dekorasyon maliyetlerini saymadım bile.
- Telefon, elektrik, su, ısınma ve soğutma giderleri zaten olmazsa olmaz kalemler.
- Tek başına idare etmek zor olacağı için birisini işe alman gerekebilir. Maaş, yemek, yol, sigorta vs derken bir dünya masraf da orada çıkacak.
- Aldığın ürünlerin çeşitlerini de elinde bulundurman gerekiyor. Her üründen bir tane ya da aynı özelliklerde almak yeterli olmayacak. Bu sefer de sayı arttı, depolama maliyeti ortaya çıktı. Depolama ile birlikte nakliye gideri de ortaya çıktı.
Listeyi uzatıp canını sıkmak istemiyorum ama çok daha fazla harcama yapılması gerektiği ortada. İşte Dropshipping mantığı burada devreye giriyor. Dropshipping nasıl yapılır? Hemen ona da göz atıp esas konumuz Amazon’da Dropshipping Yapmak içeriğine geçelim.
Dropshipping Avantajları?
Yukarıda saydığım maliyetlere katlanmak istemeyen ya da maddi gücü olmayan girişimci “Stoksuz” ve “Sermayesiz” ticaretin kapılarını dropshipping sayesinde açar. Sermayesi olmayan girişimci Dropshipping’e başlamak için ne yapar?
Önce satacağı ürüne karar verir
Piyasada araştırma yaparak, hangi ürünün satıldığına, hangi ürüne rağbet olduğuna bakar. Rekabet analizini yapar ve ürünü alabileceği toptancıya ulaşır.
Bu anlattığım hemen hemen herkesin yaptığı ilk adımdır. İşi biraz daha ileriye götürmek isteyenler “Niche – Niş Ürün” bularak pazara girmek ve başlangıçta dar bir pazara hitap edip kemik müşteri yakalamak ister. Tabi ki ürünü tanıtmak, bilinirliği artırmak vb. gibi konulara hakim olmak gerekir.
Bunların dışında ortaya çıkan çalışma modeli ise her iki gurubu birden bünyede bulundurmaktır. Çok satan ürünleri elinde bulundurup “Gel gel ürün” olarak tabir edilen kategoriye sokar. Satış yaptığı platforma “Gel Gel Ürün” sayesinde ziyaretçi çeker; “fiyatı düşürür”, “KDV bizden der”, “Kargo bedava” ibaresi yerleştirir. Amaç o üründen kar etmek değildir, o ürünle müşteri çekip “Niş ürünü” satmaktır.
Tedarikçi bulur
Ürüne karar verdikten sonra tedarikçiye ulaşır ve internet üzerinde satış yapacağı platformu seçer. Bu platform; Amazon, n11, GittiGidiyor, HepsiBurada, Trendyol, E-ticaret sitesi vb. olabilir. Amaç ürünle müşteriyi (ziyaretçi) buluşturmaktır.
Tanıtım yapar
Üye olduğu platformlar, sosyal medya ya da sitesine çektiği ziyaretçilere, ürün satmak üzere tanıtım yapar.
Ziyaretçi ürünü satın almak için ödeme yaptığında, girişimci de tedarikçinin sitesinden müşteri adına sipariş vererek ürünün müşteriye ulaştırılmasını sağlar. Sonuçta müşteri, girişimciye ödemeyi yapmıştır, ödeme yaparken de iletişim bilgilerini vermiştir. Girişimci arkadaş bu bilgilerle tedarikçinin sitesinden sipariş verir.
Ürünü gönderir
Tedarikçi de ürünleri kargoya vererek işlemi tamamlamış olur.
Müşteri istediği ürüne kavuşurken, tedarikçi ve girişimci (-ki bu sen oluyorsun) ürün satarak para kazanmanın keyfini yaşarlar.
Buraya kadar her şey son derece güzel gitti, herkes istediğini aldı. Peki bu dropshipping’in dezavantajları yok mu? “Dropshipping dolandırıcılıktır” diyenler neden böyle söylüyor?
Dropshipping Dolandırıcılık mı? Dropshipping Dezavantajları Nelerdir?
Amazon Dropshipping kuralları şimdiye kadar anlattıklarımdan biraz farklı işliyor. Dropshipping temellerine hakim olmadan Amazon sistemini anlatmak istemedim.
Dropshipping ile ilgili Ne deniyor?
“Dropshipping sahtekarlıktan başka bir şey değil, para kazanılamaz…”
“Sahtekarlıktan başka bir şey değil” kısmına kesinlikle katılmıyorum. Dropshipping sisteminin dolandırıcılıkla uzaktan yakından alakası yok. Elbette sisteme dahil olanların içinde dolandırıcılar da olabilir. Ama burada görev sana düşüyor. Güvenilir platform, doğru tedarikçi formülünü yakalamak zorundasın.
“Para kazanılamaz” bölümüne kısmen katılıyorum. “Doğru yöntem ve taktikleri uygulamadan para kazanılamaz” denirse sonuna kadar katılıyorum.
Dropshipping dezavantajlarına da değinmeden konuyu kapatamam elbette. Böylece dropshipping hakkında genel bilgilere ulaşmış olacağız. Sonrasında konumuza dönebiliriz.
Dropshipping Dezavantajları
Rekabet
Hepsinden önce büyük bir rekabetin olduğunu söylemeliyim. Yüzlerce, binlerce insan ya da şirket internette dropshipping yapıyor. Sosyal medya, e-ticaret siteleri, büyük platformlar rakiplerle dolu. Aralarından sıyrılmak ve gelir elde etmek çok kolay değil. Ticaretin olduğu her yerde rekabet vardır mantığını kabullenmek ve iyi anlamak gerekiyor.
Teknik Bilgi
İnternet’ten satış yapmak için teknik bilgiye ihtiyaç var. Hani öyle “hiç bir teknik bilgiye ihtiyaç olmadan dropshipping” gibi tanıtımlar bana inandırıcı gelmiyor. İşin içine girdiğinde hemen karşına “XML entegrasyonu” çıkıveriyor.
XLM entegrasyonu denen olay tedarikçiden aldığın ürün listesini, satış yaptığın platforma yüklemek olarak düşünülebilir. Tedarikçi XML formatındaki ürün listesini tüm satıcılara gönderir. Daha doğrusu listeyi tüm satıcıların erişimine açar.
Listedeki ürünler satıldıkça, stok sayısı otomatik olarak düşer. XML entegrasyonu sayesinde mağazadaki stok sayıları da otomatik olarak güncellenir. Böylece stokta olmayan ürün satışı engellenmeye çalışılır. Yine aynı şekilde fiyat vb. gibi özelliklerde otomatik olarak güncellenir.
Tabi gerçek dünyada işler böyle tıkır tıkır yürümüyor. Stok, fiyat vb. gibi durumlarda tedarikçiye bağlı olarak sorunlar çıkabiliyor. Bu da müşteriye yansıyarak olumsuz sonuçların oluşmasına sebep oluyor.
Teknik bilgi şart değil dersen o zaman da bu hizmeti parayla satın alman gerekiyor. Farklı şirketler “dropshipping xml entegrasyonu” için farklı politikalar takip ediyor. Kimileri sadece kuruluma para alıp “gerisi bizi ilgilendirmez” diyor. Güncelleme ya da ihtiyaç olduğunda “Saat başı ücret” istiyor.
Kimileri de “Kurulum bedava” ama yıllık olarak şu kadar paranı alırım diyor. 3000 TL isteyen de var 5000 TL isteyende.
Tedarikçi Sorunu
İşin yürüyüp yürümeyeceğini belirleyen en önemli faktörlerin başında “Tedarikçi” başlığı gelmektedir. Ben “Tedarikçi insanı vezir de eder rezil de” diyorum gerisini sen düşün.
Tedarikçi Bulmak başlığı altında özellikleri verdiğimden burada tekrarlamak istemiyorum.
Amazon’da Dropshipping Yapmak İçin Bilmen Gerekenler
Amazonda satıcı hesabı nasıl açılır?, Amazonda Dropshipping Yapmak Yasal mı? Şeklindeki soruların cevaplarını, yazının sonundaki Sıkça Sorulan Sorular bölümünde bulabilirsin. Hesap açmak vb işlemler bence işin kolay kısmı.
Ben daha çok Amazon’da dropshipping sisteminin pek fazla bahsedilmeyen zorluklarından bahsetmek istiyorum.
Amazon Dropshipping Policy – Amazon Stoksuz Satış Politikası
Herhangi bir tedarikçiden mal temin ederek Amazona ekleyebilir ve satabilirsin. Amazonda dropshipping yapmak maddeleri altında buna engel bir durum yok. Tabi ki şartları yerine getirmek koşuluyla.
Peki şartlar neler? Amazon aynen şunu söylüyor.
Amazonda’da dropshipping yapabilirsin.
Yani; “Satılan ürünü üçüncü bir şahıs (tedarikçi) senin adına müşteriye gönderebilir ,stoksuz satış yapabilirsin. Ama birazdan aşağıda sayacağım kurallara uymazsan, hesabını askıya alır ya da kapatırım” diyor.
Peki koyduğu kurallar nedir?
- Satışa çıkardığın ürünlerin satıcısı sen olacaksın
- Fatura, irsaliye vb. resmi evraklarda senin ismin yazacak
- Müşteri aldığı ürünü beğenmeyip iade etmek isterse muhatap olarak seni bulacak
- Amazon’da hesap açmak için imzaladığın sözleşmelere ve politikalara harfiyen uyacaksın
Örneğin;
Amazon dışındaki herhangi bir platformdan aldığın ürünü, Amazon’da satarsan; ürünü müşteriye üçüncü taraf platformun müşteriye göndermesine izin vermem. Amazon’dan alışveriş yapan kişi, kargo eline ulaştığında sadece seni ve beni tanımalı. Üçüncü bir kişinin arada olmasını istemiyorum
Yine aynı şekilde müşteri kargoyu eline aldığında; Fatura’da, irsaliyede ya da diğer herhangi bir evrakta satıcı olarak sadece senin ismin görmeli. Üçüncü tarafa ait; fatura, not ya da irsaliye olamaz.
Bu kurallara uymazsan gözünün yaşına bakmam hesabını kapatırım.
Amazon aynen bunları söylüyor. O zaman birisi sana kalkıp da “Amazonda dropshipping yapmak çok kolay” dediğinde iki kere düşünmeni öneririm. Çünkü pek çok yerde uygulanan sistem Amazon’da farklı yürüyor. Yukarıda bahsettiğim temel dropshipping sisteminde tedarikçi malı doğrudan gönderebilirken, Amazonda FBA nedeniyle işler değişiyor.
Amazon FBA Nedir? sorusun cevabı yine sayfanın sonundaki S.S.S bölümünde.
He dersen ki; “Ya… Ben tedarikçi ile göndersem Amazon’un nereden haberi olacak?” Farklı şekillerde ortaya çıkabilir, ürün iade aşamasında, müşteri yorumunda, müşteri şikayetinde, ihbarda (rakipler boş durmayabilir) açık verebilirsin. Böyle bir durumda hesabının kapatılması demek tüm işinin durması anlamına geliyor.
İşe henüz başladıysan kaybedecek fazla bir şeyin yok. Ama yerleşik satışlar oluşmaya başlamışsa o zaman köt. Çünkü tüm gelirini kaybedersin.
Öte yandan işin gözlerden kaçan kısmı da global bir piyasaya adım atmak. Amazon Türkiye’de dropshipping yapmak söz konusu olduğunda ürünler tedarikçi vasıtasıyla gönderilebilir. Her şey elinin altında. Faturaydı, irsaliyeydi tüm yasal mevzuatlar yerine getirilir.
Amerika’da yapacaksan nasıl olacak? Tedarikçin buradan Amerika’ya kargo mu gönderecek? Alan kişi “Prime üye” ise ne olacak? Tüm bunlar dönüp dolaşıp Amazon’da dropshipping yapmak olayının anatıldığı kadar kolay olmadığını gösteriyor.
Çünkü Amazon FBA ya da FBM sistemi üzerine kurulu olarak tasarlanmış ve yürütülmektedir. Amaç FBA kullanımına ağırlık vermektir. Böylece Amazonda satıcı hesabı oluşturanlardan; depolama, ödeme komisyonu, paketleme ücreti, gönderim ücreti vb. maddeler altında kesintiler yapılıyor.
Milyonlarca kişiye ulaşmanı sağlayan sistemi de bedava açacak değiller ya…
Amazonda Dropshipping Yapmak için Farklı Hesaplar Açmak
İşin zorlama boyutlarından biri olsa gerek. Amazonda dropshipping yaparken (üçüncü şahıslara mal göndertirken) yakalanmamak için farklı hesaplar açanlar da var. Bunu onaylamak zaten mümkün değil. İzin verilmiyorsa bir sebebi vardır elbet. Dolayısı ile bunu hiç tavsiye etmiyorum.
Sanırım işin içine yeni girenlerin aklına gelen ilk seçenek “Amazonda farklı hesaplar açmak” oluyor. E tabi herkesin aklına gelip de Amazon’un aklına gelmemesi beklenemez.
Hesaplar, IP’ler, MAC adresleri, Coğrafik lokasyonlar ciddi anlamda takip ediliyor. Netice itibariyle, bu mağazalar eninde sonunda yakalanıyor ve kaçınılmaz son olarak hesapları kapatılıyor. O arada ne kazansam kardır diye düşünülürse, kalıcı olunmayacağı da ortada.
Amazon’da Fiyat Politikası
Fiyatların değişimi sadece bir ülkenin sınırları içinde gelişen olaylarla sınırlı değil. Global pazar olduğundan tüm Dünyadaki gelişmeler fiyatları bir anda değiştirebilir. Kesinlikle sürekli takipte olmalı ve rakiplerini gözden kaçırmamalısın. Yakaladığın pazar payını kaybetmen an meselesi olabilir.
Son dönemlerde Amazon’da satış yapmak için hesap açanların dert yandığı diğer bir konu da; Amazon’un kendisinin de satıcı olması.
Tam güzel bir ürünü iyi fiyattan satıyorum derken, Amazon’da devreye girip aynı ürünün fiyatını biraz daha aşağıda satmaya başlıyor. Bu durumda onunla rekabet etmek zorunda kalıyorsun. Amazon’la rekabet etmek keyifli olsa gerek. “Amazon, sen mi büyüksün? Ben mi?”
Aşağıda bununla ilgili güzel bir örneğe yer verdim.
Amazonda Dropshipping Yapmak Büyük Rekabet Demek
Amazon dünya genelinde en çok bilinen platformların başında geliyor. Ürün bularak, fark yaratarak gelir elde etmek, kurtlar sofrasındaki on binleri ekarte etmeyi gerektirir. Bu da o kadar kolay olmayacaktır.
Açıkçası bu iş dalına yeni girecekler için tavsiyem önce Türkiye’de Dropshipping yapmayı öğrenmeleri olur. Sonrasında daha büyük pazarlara adım atmak mantıklı olacaktır.
Az önce yukarıda bahsettiğim, fiyat politikası ile ilgili olarak en büyük rakibin, Amazon’un kendisi de olabilir. Youtube’da bununla ilgili bir video’da izlemiştim ama kanalın ismini hatırlayamadım. Kanal sahibi bağışlasın lütfen, oradaki girişimci de aynı sorundan dert yanıyordu. Aklımda kalan cümleleri şöyle;
“Şirket olarak, güzel bir ürün yakaladık. Hemen ödememizi yaptık ve ürünü amazon depolarına indirdik. Ardında da kar marjı düşük de olsa satmaya başladık. Satışlar gayet iyi gidiyordu, stok bitmeden ikinci parti siparişi de verdik.
Aradan 1-2 ay geçmişti ki bir de baktık aynı ürün, bizden daha düşük fiyatla amazon tarafından satılmaya başlanmış. Sistem, algoritma onlara ait, nerede fırsat varsa hemen tespit edip, daha uygun fiyata tedarikçiden malı satın almak şansına sahipler. Dolayısı ile fiyatları da bizden düşük tutabiliyorlar. Amazon tam bir kurtlar sofrası…”
Amazonda Dropshipping Yapmak Yerine Türkiye’de Dropshipping Yapmak
Türkiye’de dropshipping yapmak adına pek çok fırsat var. Yurt dışına gözünü çevirmeden önce yurt içindeki olanakları değerlendirmeni tavsiye ediyorum. Isınma turlarını, hakim olduğun ve bildiğin coğrafyada “stoksuz” ve “sermayesiz” olarak atmak e-ticaret hayatında sana güven verecektir.
Türkiye’de Drpshipping yapmak isteyenlerin karşılaştığı 3 büyük problem var;
1- Ürüne karar vermek
2- Tedarikçi bulmak
3- Satış yapacak platfoma karar vermek ya da kurmak
Ürüne karar vermek
Bu noktada girişimci ruhunu kullanmalısın, internet’te ve piyasada nelerin trend olduğuna, nelerin “niş” olduğuna bakıp araştırmalısın. instagramda satılabilecek ürünler – en çok satan 8 ürün tarzı yazılar bulman olası. Ama herkesin sattığını satabilmek için; uygun fiyat, iyi hizmet ve müşteri desteği ile fark yaratmalısın.
Tedarikçi bulmak
Bence, “zurnanın zırt dediği yer burası”. Piyasa da o kadar çok tedarikçi var ki… Hangisiyle çalışacağını bulmak oldukça zor. İşe ilk başlayanlar acı tecrübelerden sonra doğruyu bulabiliyorlar. Birazdan bu konuda bir tavsiyem (DropGelir Eğitim Seti) olacak. Tedarikçi kanadında karşılaşılan temel sorunlar;
- Sağlıklı XML entegrasyon dosyalarının olmaması
- Stok, fiyat gibi güncellemeleri zamanında yapmamaları
- Gönderdikleri XML dosya içinde başka sitelere ait link olması. 5000 ürün entegrasyonu yaparsın, sonra siteye dönüp ürünlere bir bakarsın altında başka başka sitelere giden linkler var. Haberin bile olmadan; Müşteri kaçırırsın, rakiplerine backlink verirsin. Hele bir de o XML dosyayı n11, gittigidiyor gibi platformlara yüklersen, hesabının kapanmasına (ban) neden olur.
- Kargo ve paketleme işlerindeki aksaklık
- Ürün kalitesinin bozuk olması
- Ürün açıklamalarındaki yanlış bilgiler
- Ürünle oynanması. Örneğin köpek maması sattığını düşünelim, tedarikçi ile anlaştın ve ürünü sattın. Tedarikçi de ürünü gönderdi, 2 gün sonra ürünü alan müşteriden şöyle bir şikayet aldığında başından aşağı kaynar sular dökülebilir. “Gönderdiğiniz “X” marka mamayı açtık, kullanmaya başladık. Ama sonradan fark ettik ki; ambalaj alt kısmından açılmış içindeki mama “Y” marka (ucuz olan) ile değiştirilmiş ve tekrar kapatılmış. Sonuç: Müşteri de gitti, itibarda.
Satış ağını kurmak
Ürünü müşteri ile buluşturmak için farklı alternatifler mevcut.
- Sosyal Ağlar
Facebook ve instagram gibi sosyal ağlarda mağaza, butik açarak müşterilere ulaşılabilir. Özellikle instagramda butik açmak son dönemlerin gözde tercihi
- Hazır platformlar
n11.com, gitigidiyor, hepsiburada, trendyol gibi networkler Türkiye’de dropshipping için son derece uygun. Sadece alınan komisyon oranlarına dikkat ederek karlılığı maksimize etmek gerekiyor.
- E-ticaret sitesi kurmak
Bugün WP (wordpress), Opencart gibi CMS (Content Management System) ve onların eklentileri sayesinde kendi e-ticaret siteni kurabilirsin. Tabi ki teknik bilgi şart. Bu tür hizmet verenlere gittiğinde bir miktar sermaye ayırman gerekecektir.
Bunların hiç biri aşılamayacak sorunlar değildir. Tek ihtiyacın olan doğru bilgiye ulaşmaktır. Doğru bilgiye ise üç şekilde ulaşabilirsin.
1- Tecrübe ederek; Deneye-yanıla, bata-çıka gidilen yolu tercih edebilirsin. Sonunda doğru yolu bulursun ama arada büyük kayıplar yaşayabilirsin.
2- Bilen birinden destek alarak; Çevrende bu işlerden anlayan birisi varsa ona danışarak sana yol göstermesini isteyebilirsin.
3- Mustafa Koca’nın hazırladığı DropGelir Eğitim Seti isimli PDF formatındaki e-kitabı okuyabilirsin. Kitabın detaylarını hemen aşağıda bulacaksın.
DropGelir Eğitim Seti
DropGelir Eğitim Seti PDF (e-kitap) yazarı Mustafa Koca’nın; Kim olduğunu, tecrübelerini, iş hayatı geçmişini buraya tıklayarak sitesinden öğrenebilirsin. Ben Mustafa Koca hakkındaki bilgilere yer vermekten çok, bu kitabı neden tavsiye ettiğim üzerinde durmak istiyorum.
Az önce yukarıda Türkiye’de Dropshipping Yapmak isteyenlerin karşılaştığı temel sorunları saymıştım. Tüm bu sorunların çözümü “DropGelir Gelir E-Ticaret Eğitim Seti” içinde mevcut.
Dropshipping’e yeni başlayacaklar, Hali hazırda fiziki mağazası olup da işini internet’e taşımak isteyenler ya da dropshipping sistemine dahil olmuş ama aradığı başarıyı bir türlü yakalayamayanlar kitabı okuyabilirler.
Sistemin ballandıra ballandıra anlatılan parlak yüzünü hepimiz biliyoruz. Ama işi yürütmek için gerekli olan; bilgi, tecrübe ve doğru yöntemleri bir arada barındıran kaynak bulmakta zorlanıyoruz. Örneğin benim şu an yazdığım yazıyı dakikalardır okuyorsun ve güzel bilgiler edindin. Ne var ki bu yazı bile sana bazı noktalarda yardımcı olamayacak. Çünkü onları da yazmaya kalksam değil 4000 kelime 50.000 kelime makale yazmam gerekir.
Yazmak zor mu? Hayır değil yazarım tabi. Ama hazır bu kadar güzel bir kaynak varken bence gerek yok. Tüm merak ettiklerin tek bir kaynağın içinde yer alıyor.
DropGelir E-ticaret Eğtim Seti; Bir tane ana kitap ve dört tane yardımcı kitaptan oluşuyor. Kitapların içinde Mustafa Koca’nın n11, gittigidiyor ve instagram’da açtığı mağazaların gelişimleri ve kullandığı taktikler anlatılıyor.
Sadece “onu yaptım, bunu yaptım” şeklinde hayat hikayesi anlatılmıyor. Mesela; Set içinde yer alan “Tedarikçi Rehberi Kitabı” ile bir anda 17 kategoride 375 toptancı (tedarikçi) adresine ve telefon numarasına sahip oluyorsun. Başlangıç için oldukça iyi, en azından nereden başlayacağını biliyorsun.
Yine “Tedarikçi Rehberi Kitabında” Şirket kurmadan dropshipping yapabileceğiniz firmaların bilgilerine ulaşabiliyorsunuz.
“Instagramın Patronuyum” kitabında A’dan Z’ye instagramda butik açmak konusuna yer verilmiş. Mağazanın isim seçiminden, müşteriye gönderilecek kargoya kadar aradaki bütün süreçler anlatılmış durumda.
Tabi ki instagram’ın olmazsa olmazı “Takipçi Kasmak” detayları ile ele alınmış.
DropGelir Eğitim Setini İncele
“Kendi İşimin Patronuyum” kitabında ise Türkiye’de Dropshipping Yapmak için kullanabileceğin önde gelen platfomlar hakkındaki tüm bilgilere yer verilmiş. n11, gittigidiyor, hepsiburada, Trendyol, Amazon Türkiye gibi önde gelen platfomlarda;
- Hesap nasıl açılır?
- Dropshipping nasıl yapılır?
- Satışlar nasıl artırılır?
- Müşteri memnuniyeti nasıl sağlanır?
- XML entegrasyonu nasıl yapılır?
- Mustafa Koca kendi çalıştığı XML Entegrasyon firma bilgilerini de paylaşıyor.
Kısacası tüm bilgilerin tek bir kaynakta toplandığı başarılı bir iş olmuş. Bu nedenle DropGelir E-Ticaret Eğitim Setini okumanı tavsiye ediyorum.
Ayrıca buraya tıklayarak sitesini ziyaret ettiğinde; sayfanın altında “Yazar WhatsApp Desteği” butonunu göreceksin. Merak ettiğin soruları kendisine doğrudan sorabilirsin.
Amazonda DropShipping Yapmak SSS
Amazonda Satıcı Hesabı Nasıl Açılır?
https://sell.amazon.com/ adresini ziyaret ederek “Signup” butonuna bastığında https://sellercentral.amazon.com/ sayfasına yönlendirilirsin. Buradan kayıt işlemlerini yaparak devam edebilirsin. Konu uzun olduğu için ayrı bir yazıda ele almayı planlıyorum.
Amazonda Dropshipping Yapmak Yasal mı?
Eğer; kanunlar açısından soruyorsan; Evet, Amazonda Dropshipping Yapmak yasaldır. Her türlü vergi, fatura, irsaliye vb. yasal evraklar üzerinde ticaret yapılır. Kazancın üzerinden vergi ödersin, kanunlar karşısında sattığın üründen dolayı sorumlu olursun. Kısacası Amazonda Dropshipping yapmak yasaldır.
Amazon’da Droppshipping Yapmak konusunda, Amazon ne diyor diye soruyorsan; Amazon Dropshipping Policy – Amazon’da Stoksuz Satış Yapmak bölümünü tekrar okuyabilirsin.
Amazon FBA Nedir?
Amazon FBA’in açılımına baktığımızda Fulfilled by Amazon’u görüyoruz.
Amazon bize diyor ki; Sen ürünlerini al bana gönder. Ürünlerini depoma koyduktan sonrasına karışma. Sen müşteri bulup satışını yap, satışı yaptıktan sonrası bende.Siparişi alırım, hazırlarım, paketlerim, gönderirim. Gönderirken üzerine Amazon’da yazarım. Hatta sonrasında da müşteri hizmetleri desteğimi de veririm.
Amazon FBM Nedir?
Amazon FBM’ın açılımına baktığımızda ise Fulfillment by Merchant (Merchant; Satıcı – tüccar). Son girdiğimde FullFillment by Seller olarak gördüm.
Amazon bize diyor ki; Sevgili girişimci arkadaşım; Milyonlarca kullanıcının ziyaret ettiği sitemi sana açarım. Ödeme işlemlerini de yürütürüm ama depolama, siparişi hazırlama, paketleme, gönderim ve müşteri hizmetleri gibi işlemlerin hiç birine karışmam. Tüm sorumluluk sana (merchant, satıcı) aittir.
Amazon FBI mıdır?
Amazon FBI mıdır? Sorusunu ilk gördüğümde; “Herhalde, FBA ve FBM sistemlerinden birini kastediyorlar sandım”. Sonra okudukça gerçekten “FBI – Federal Bureau of Investigation – Federal Soruşturma Bürosu” olduğunu anladım. Açıkçası işin bu kısmı beni hiç ilgilendirmedi, zira bu sorunun yanıtını verebilecek istihbarata sahip değilim.
Satışını yap, müşterini memnun et, ülkene döviz kazandır. Ben işin bu kısmıyla ilgileniyorum.
Amazon Dropshipping Vergi Nasıl Hesaplanır?
Bağlı olduğun ülkeye göre vergilendirilir. Elde ettiğin kazançlar ülkelerin koyduğu yasalar çerçevesinde değerlendirilir.
Vergi hesabı dışında Amazon’a ödenecek aylık üyelik bedeli ve satış başı komisyon bedelleri vardır. Üyelik bedelleri sabit rakam olmakla beraber, alınan komisyon oranı satılan ürün kategorisine göre değişir. Mesela; Fotoğraf makinesi için %6 komisyon alırken, Kitap, Ofis ürünleri ya da Güzellik kategorisinde yer alan ürünler için %10 komisyon bedeli talep eder.
Ayrıca Amazon verdiği hizmetler için de kesintiler yapabilir.
Dropshipping Sözlüğü
Dropshipping
Tanıtımı yapılan ürünün satışı gerçekleştikten sonra tedarikçiden satın alınması ve tedarikçi tarafından müşteriye gönderilmesi mantığını ifade eder. Satış yapmak için önceden ürünün parasını ödemek gerekmez. Stoklama yapılmasına da gerek kalmaz.
Kısacası; herkes satış gerçekleştiğinde para kazanır. Kazan – kazan politikası
Tedarikçi
Tedarikçi; toptancı, ara-toptancı, üretici ya da ithalatçı olabilir. Sonuçta dropsipping sistemi içinde satılan ürünlerin temin edildiği kuruluş tedarikçi adını alır. Toptancı kelimesi kafanı karıştırmasın, dropshipping mantığı içinde toptan alım şart değildir. Zaten toplu halde aldığında sermaye koyarsın, depolama yaparsın. Olay farklı boyuta taşınır.
Buradaki toptancı kelimesini olayı daha rahat kavraman için kullandım. Toptan – Perakende mantığı.
Niche – Niş Ürün Ne Demek?
“Niche Marketing” olarak İngilizcede kullanılan ve dilimize “Niş Market” olarak yerleşen sözcük (-gerçekten çok yaratıcı-); nispeten dar bir marketi tanımlar. Genel içinde sayıca az, küçük bir gurubun ortak ve temel ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik pazarlama taktiğidir. Sayı olarak bakıldığında genel guruba göre küçük bir kesimi temsil etse de, doğru pazarlama taktiği ile nokta atışı yapıldığından geri dönüşüm oranları yüksek olur.
Biraz ortaokul ve lise yıllarına dönüp “Kümeler” konusunu hatırlayalım.
Örneğin; “Kedi maması” dediğimizde oldukça geniş bir kitleden bahsediyor oluruz. Kedisi olan ya da sokak kedilerini besleyen tüm herkes bu guruba dahil olur. “Yavru kedi maması”, “Yetişkin Kedi Maması” dediğimizde guruptaki sayıyı azaltıyoruz. Ama henüz niş pazara ulaşmadık. “Kısır kedi maması” nispeten niş bir pazarı tanımlamaktadır.
Ama kedi ırklarına özel mamalara indiğimizde tam olarak niş pazara girmiş oluyoruz. Mesela “Siyam” , “British Shorthair” gibi özel ırklara ait mamaya geldiğimizde artık belirli bir kesimin ihtiyaçlarına karşılamaya yönelmiş oluyoruz. Bunu biraz daha daraltmak tabi ki mümkün. “Yetişkin Siyam ırkı kedi maması”, “Yavru Siyam ırkı kedi maması” gibi.
Kargo
Kargonun anlamını hepimiz tabi ki biliyoruz. Dropshipping sistemindeki kargo tedarikçi tarafından gönderilir. Amazonda durum biraz faklıdır. Amazon kendi depolarından ürün gönderimi de gerçekleştirebilir. Kargo maliyetleri etkili pazarlama aracı olarak kullanılabilir, örneğin; 100 TL üzeri ücretsiz kargo. Aynı zamanda karlılığı da doğrudan etkiler.
Yüklü şekilde gönderim yapan firmalarla, düşük sayıda satış yapıp gönderen firmaların ödeyeceği kargo ücretleri farklılık gösterecektir. Her gün 300 paket kargo gönderimi gerçekleştiren firma A ürünü için 5 TL kargo öderken, 3-5 paket kargo gönderen firma aynı A ürünü için 20 TL kargo ücreti ödemek zorunda kalabilir. Doğal olarak fiyatlarına ya da karlılığına yansıyacaktır.
XML Entegrasyonu
XML dosya şeklinde gönderilen ürün listesinin, satış yapılacak platforma entegre edilmesidir. Stok, fiyat, ürün açıklaması gibi bilgiler sistem tarafından otomatik olarak güncellenir.
Umarım Amazonda Dropshipping Yapmak hakkında paylaştığım bilgileri kullanarak “stoksuz” ve “sermayesiz” olarak iş hayatına adım atar ve bol kazançlar elde edersin. Yazıyı beğendiysen yorum bırakmayı ve paylaşmayı unutma. Böylece daha fazla insanın bu yazıdan haberdar olmasına yardımcı olabilirsin.
DropGelir Eğitim Setini İncele